Motormemoarer

Dokumentären handlar om när jag kör motorcykel till Medelhavet med två nästan obekanta motorcyklister. Det hela började när jag körde hem min Ducati från Falun efter första läsåret då jag träffade Emil Larsson på en bensinstation i Örebro. Vi addade varandra på Facebook och ett halvår senare bjöds jag in till en grupp där målet var att sommaren år 2015 köra MC ner till Medelhavet.

Jag hade själv kört till Medelhavet tidigare med min hoj och visste att det är ganska jobbigt att filma samtidigt som man är på resande fot. Jag bestämde mig ändå för att plocka med en kameraväska; det är alltid bra att träna på att filma under lite tuffare förhållande. Jag hade en Blackmagic Pocket Cinema Camera (BMPCC) sen tidigare och en GoPro 3 att slänga upp på styret. Jag byggde först en dämpande ställning för BMPCC att ha på styret men med rolling shutter var det inte ens lönt att ta med den. Jag köpte på mig lite annan utrustning som var liten och smidig att använda. Till ljud använde jag en Zoom H1 och en smartLav+ från Röde som gick att plugga in i en iPhone. Jag köpte ett resestativ från Sirui (T-005X + C10X) vilket jag verkligen kan rekommendera om man reser mycket. Jag hade två pancake-objektiv från Panasonic Lumix: 20mm F/1,7 och 14mm 14mm F/2,5. Med i väskan hade jag också lite filter, extra batteri, SD-kort, hårddiskar osv.

Ca 85% av bilderna från BMPCC (Blackmagic Pocket Cinema Camera) är inspelade i RAW trots att jag har fått höra flertalet gånger att jag är korkad om jag försöker spela in en dokumentär i ett sådant filformat. Men jag plockade med mig 4TB i hårddiskar vilket jag tankade över materialet på varje kväll via en Macbook Air som jag köpt på Blocket. Eftersom jag valde att bara ta med mig utrustning som var liten och smidig fick jag ner nästintill allt i tankväskan på motorcykeln. Det var bara datorn som låg i ryggsäcken och stativet som var i en annan väska. Allt var regnskyddat eftersom jag använde sopsäckar som innerväskor.

När vi var ute plockade jag upp kameran lite då och då. När vi var ute på kvällarna tog jag oftast bara med GoPro i fickan eftersom jag inte ville riskera att bli rånad på allt. Även med GoPro och rolling shutter blev bilderna på styret dåliga av vibrationer. När jag skulle filma fick jag hålla i ställningen och kameran samtidigt som jag körde vilket nog var ganska farligt emellanåt. Vill tilläga att bilderna i slutet av dokumentären när jag kör ensam var ett rent helvete att ta. Det lutar mycket mer än vad det ser ut att göra i filmen och att bara ställa hojen på stödet utan att den skulle välta var en utmaning. Samtidigt fick jag gå upp och ner för att först sätta upp kameran, filma för att sedan gå tillbaka och hämta den igen. Allt detta på 2000 m höjd, 25 gradig värme i ett skinnställ och hjälm. 

Programmen jag har använt mig av är Premiere Pro, DaVinci Resolve, After Effects och Pro Tools.  Jag vill tacka alla som hjälp mig ochframförallt Johanna Joona som hjälpte mig att både finslipa och göra om en del i klippningen.